56684465_s.jpg

Perinteiset muutaman satkun pikavipit tuntuvat hävinneen kuin tuhka tuuleen. Ei näy tienvarsimainoksia, ei radiomainoksia, ei nettimainoksia.... mainostetaan kyllä kulutusluotto ja joustoluottoja, mutta pikavippien mainokset loistaa poissaolollaan! Miksi?

Yksi syy on varmasti Googlen toissakesäinen päätös blokata pikavippimainokset kokonaan pois. Eli Googlessa ei enää saa mainostaa pikavippejä ollenkaan. Siinä oli joku ehto, en muista, oliko se euromäärä ja korko tai jotain millä ne määrittelee mikä on pikavippi ja mikä ei. No, sitä myötä ne on hävinneet. Toki ne löytyy edelleen ihan normaaleilla nettihauilla mutta niihin liittyviä mainoksia ei ole. Ei myöskään sellaisia sivustoja, joissa tällaisia vippejä mainostetaan.

Käytännössä tämä on vaikuttanut niin, että affisivustoilla, eli lainavertailusivustoilla, näitä perinteisiä pikavippejä ei enää juuri ole. Mutta yhden ainakin löysin, nimittäin Pikalainaa24.com sivusto, josta löytyy aivan perinteiset Vivukset, Evertyday luotot ja muut vipit. Tosin ku alkaa tarkemmin kattoa, niin esim Credit24 sekin on nykyään joustoluotto, samoin kuin Euro24 joka myös löytyy sivuston vertailusta.

Jotenkin tuntuu, että tässä tullaan koko ajan jäljessä. En usko että tällä Googlen rajoitteella on yhtään mitään merkitystä, koska todellinen ongelma ei oo enää nämä muutaman satasen pikavipit, vaan juurikin nuo joustoluotot, jota myönnetään heti pari tonnia. Ja korkokulut ovat tasan yhtä suuret kuin noissa pikavipeissä! Nyt tuntuu, että muutaman satasen lainoista tuli pienet haitat verrattuna näihin joustoluottoihin: esimerkiksi maksuhäiriöiden määrä ei ole pelkästään kasvanut vaan ulosotossa ja selvittelyssä olevat summat ovat paljon suurempia kuin aiemmin! Takuusäätiö tästä on tiedottanut tänäkin vuonna moneen kertaan. Ja toitottanut, että ei näillä tällaisilla ole mitään merkitystä. Ainoa keino millä tätä maksuhäiriö ja velkavankeuskaaosta voidaan hillitä on positiivinen luottorekisteri.

Koska loppujen lopuksi kyseessä on aika lailla samat tyypit, jotka näissä kuvioissa pyörii. Okei, joo suomalaisista jotain 370 000 ihmisellä on maksuhäiriömerkintä, mutta silti näillä pikavippisivustoilla pyörii aika lailla samat tyypit. Aina uutta lainaa haetaan uudesta paikasta, kun edellisestä ei saa. Otetaan uutta lainaa uudesta paikasta niin kauan kunnes koko korttipakka romahtaa. Tämä ei onnistu sillon ku on positiivinen luottorekisteri.

Pikalainaa24.com sivustolla on esimerkiksi 1000 euron lainavertailu, siitä näkee nopeasti kuinka järkyttäviä eroja lainojen kuluissa on. Lendosta laina irtoaa 11% vuosikorolla (tämä on minimi, uskoisin että todellinen korko vois olla jotain kaksinkertainen) ja Euro24 joustoluotosta saa maksaa yli 700% todellista vuosikorkoa! On ne oikeasti jäätäviä eroja ja se on varmaa, että on pikavippifirmoja, jotka repivät kaiken hyödyn irti tästä rallista niin kauan kuin saavat, ja iloitsevat jokaisesta asiakkaasta vaikka tämä kuinka lankeaisi vuosien jopa vuosikymmenien velkavankeuteen. Positiivinen luottorekisteri pakottaisi nämäkin firmat toimimaan vastuullisesti. Koska suurin osa toimii jo.