Lainat yhdeksiTodella monella ihmisellä on nykyisin useita lainoja, voi olla pikalainan, kulutusluoton ja asuntolainan lisäksi vielä autolainaa tai osamaksulainaa. Osamaksulla voidaa ostaa vaikkapa elektroniikkaa. Kulut pienemmissä lainoissa voi olla yllättävän isoja, vaikka summat olisikin kohtuullisia. Tällaisessa tapauksessa lainojen yhdistäminen voi olla todella kannattavaa, nimittäin kuten todettua monen lainan pitäminen voi olla aika kallista lystiä. Yksi isompi laina tarjoaa huomattavasti pienemmät korko- ja muiden kulujen kustannukset.

Ennen lainan hakemista on kuitenkin syytä kilpailuttaa lainat huolella. Laskea paljonko lainaa on yhteensä ja voisiko sen suuruisen summan saada yhdestä paikkaa. Tarjouksia voi pyytää esimerkiksi lähimmästä pankista tai luottoyhtiöstä. Netissä on hyviä lainavertailuun keskittyneitä palveluja kuten vaikkapa vertaalaina.fi.

Joskus isompi laina vaatii takaajan tai muita vakuuksia, varsinkin jos kokonaislainasumma nousee isommaksi. Tähän voi pyytää henkilöä perheestä tai tuttavapiiristä. Järjestelylainoja takaa myös takuu säätiö. Takuu säätiön järjestelylainassa on sama toimintaperiaate kuin lainojen normaalissa yhdistämisessä. Loppujen lopuksi asiakas maksaa vain yhtä isoa lainaa pois. Tässä vaiheessa on paras jättää ostosten tekeminen lainalla ja muu tuhlailu vähemmälle, jotta isompi laina varmasti lyhenee.

Lainojen yhdistäminen itsessään ei ole erityisen vaikeaa eikä vaadi asiakkaalta suuria toimienpiteitä. Joko astelet pankkin kysymään mitä tehdään tai sitten laitat netin kautta lainatarjouksia. Lainatarjousten pyytäminen käy kädenkäänteessä eikä vaadi erityisiä toimenpiteitä. Monet pikalainayhtiöt tarjoavat jo huomattavan suuria lainoja, kun he joutuivat laskemaan korkokulujaan ja nostamaan lainasummia 2013 pikalainauudistuksen yhteydessä. Monissa lainapalveluissa korko on 10-30% välissä, jos puhutaan vaikkapa 3000 euron lainasta. Kannattaa kuitenkin verrata tarkasti, nimittäin joskus yhdistäminen voi olla jopa kalliimpi ratkaisu.